nedelja, 19. marec 2017

Pomlad!

Seveda vas zanima, zakaj se nič ne oglasim.
Nimam časa.
Saj vidite, pomlad je in na vrtu je toliko dela!
Včeraj sem Šimnu pomagala prelopatiti vrt. On temu reče štihanje.


Predvčerajšnim pa sem duhala narcise.
Kar naprej sem zaposlena!





Gregorjevo?

Ooo, koliko dela pa sem imela šele takrat!
Ptičkom sem pomagala peči pogačice in otrokom sem pomagala izdelovati hišice.


In spet me je presenetilo vaše pismo.
Tukaj je!


Draga Mici, živijo!
A veš, da se ptički ženijo tako, da se gledajo. Naslednji dan sta pa že skupaj. Potem, ko je konec ženitve, gresta pa narazen. Še to ti povem, kako so oblečeni. Punce ptiči imajo oblečeno obleko, fantje ptiči pa črne hlače in črno majico. Zdaj pa adijo! Pa pozdravi Šimna in Majdo!
Sara

Ptički se ženijo tako, da samček pride in samički pokaže svojo lepoto: kako pleše, kako poje, kakšno ima perje. Če je samički všeč, začne peti. Potem oba začneta peti.
Na gregorjevo spuščamo tudi ladjice. Jaz bom naredila eno ladjico. Če spustiš ladjico v vodo, imaš celo leto srečo.
Lepo gregorjevo,
Tjaša

Oooo, živijo, Mici!
Meni se zdi, da ptički priletijo na visoko drevo, naredijo gnezdo in se hmmmm…. grejo posladkat! Kaj pa ti misliš? Ne vem pa tega, ali priletijo na lipo, hrast ali javor ali pa na jablano. Ko se izvalijo ptički, pripravijo gostijo.
Iza
Mislim, da je to vse res, draga Iza.

Ptički se ženijo tako: začenjajo bolj čivkati. To mi gre zelo na živce! Ko se ptičici zaljubita in si naredita gnezdo, ptičica izleže jajčeca.
Zdaj bom pisal še o ladjicah za gregorjevo. Ladjice so lahko različne, važno je samo to, da plavajo. Mici, kakšna bo tvoja ladjica? Jaz še ne vem, ampak bo pa odlična J.
Adijo.
Tim
Moje ladjice ni bilo, sem pa pomagala otrokom napraviti ladjico hiško, ladjico grad in ladjico mlin. Vse so lepo plavale.

 Ko ptička pride iz toplih krajev, hoče imeti jajca in gre po fanta. Išče in vidi močnega ptiča. Ko ga pogleda v oči, izvali jajce. Ampak samo enega. Potem odnese jajce v gnezdo iz pšenice. Povabi še sosede na gostijo in vsi komentirajo: zares lepo jajce!
Nejc G.

To bi pa rada videla! Upam, da še mene kdaj povabijo!

Ptički gredo na tiste ladjice, ki jih spuščamo po vodi in plešejo. Jaz bom letos tudi spuščal ladjice, če jih bom naredil. Veš, iz česa si ptički spletajo gnezda? Naberejo si veje in si zgradijo gnezdo.
David
Drži, ptički si delajo gnezda iz vej in vejic. Pa tudi iz smeti, ki jih najdejo na cesti. Zato ne smemo smetiti, ker gnezda iz plastike niso tako lepa kot iz vejic.

Mogoče se ptički ženijo na okenski polici ali na strehi. Jaz sem videl že 1000 ptičkov. Saj se hecam, kakšnih 20 sem videl. Kaj pa ti? Ko ptičkov ni, so mogoče na pojedini.
Mark
Nekoč sem videla tisoč milijonov ptičkov. Saj se hecam. Samo sedemnajst jih je bilo.

Mislim, da se sinica odpravi na sprehod. Ko jo katerikoli ptič vidi, se zaljubi vanjo. Ali pa ga povabi na zmenek. Če bi bila jaz sinica, bi vprašala kosa, če gre na sprehod. Ko bi gledal v morje, bi mu dala ljubezensko pito. In bi se zaljubil vame. Upam, da bi delovalo. Ali pa bi pito dala orlu.  Mici, ali imaš ti fanta? Jaz ne. Upam, da ga ne bom dobila.
Manca
Ne, fanta pa nimam. Ker ne vem, kje so druge pošasti 
doma. Moram vprašati Šimna. Mogoče si bom fanta kupila v trgovini.

Mici, mislim da nekdo ptičke ustreli z ljubezenskim lokom, potem se pa zaljubijo. Jaz imam rojstni dan 19.6. Kdaj pa ti?
Lili
Jaz imam rojstni dan prvega aprila. In tisti dan mi nihče prav nič ne verjame!

Mama ptička mora varovati svoje ptičke tudi pred plenilci, da jih ne napadejo in pojejo. V Afriki se to redno dogaja, ker imajo tam živali ostre kremplje. 
Aljaž
O, strašno, strašno! Potem pa že ne grem v Afriko. Se preveč bojim ostrih krempljev!

Ptički zagotovo priletijo na drevo in se poročijo. Čivkajo in čivkajo, dokler se ne poročijo. Potem pa skupaj odletijo drugam. In drugo leto novi ptički in novi. Za gregorjevo po vodi plujejo ladjice. Ali boš prišla tudi ti?
Maks
Če bom tudi jaz čivkala na veji? Ne, tega pa ne delam. Vsi bi se mi smejali, če bi to počela. Ajaaa! Ti misliš, če sem spuščala ladjice? To pa sem, seveda. Na Gradaščici.

Mislim, da se ptički zberejo skupaj. Fantje ptički gredo k ptičicam. Potem pa ptičice zavračajo vse! Samo tistih ne, ki jim ponudijo semena. Potem pa se poročita. Nekatere pa iščejo fanta po ptičjem fejsbuku.  Mimogrede, Mici, ali že imaš ladjico za gregorjevo? Jaz jo že imam. Zelo je lepa. Pozdravi Majdo in Šimna!
Filip
Ptičji fejsbuk? Aha, tole misliš, kajne!

Živjo, Mici! Ali imaš rada tisti dan, ko se ptice ženijo? Jaz ga imam zelo rada. Letos ta dan pride na nedeljo, veš? Neko skrivnost ti bom povedala drugič, ko pride pravi trenutek.
Doris
Pssst, če je skrivnost, je pa skrivnost in je ne smeva nikomur zaupati!

Ptički najprej letijo. Gredo na vejo. Priletijo drugi ptiči in samica izbere, s kom se bo oženila.
Zoja

Ptička si najde partnerja in potem se malo pokljuvata in nato samica izleže jajčeca.
Jan

Ko en ptič najde hrano, potem vsi pridejo tja. Tista dva ptička, ki sta si najbližje, tista dva sta skupaj. Ko se premaknejo, sta pa druga dva skupaj. Tista dva ptiča, ki pri folklori plešeta skupaj, sta potemskupaj. Naredita si gnezdo na ladjici in gresta drugam.
Neli

Živjo, Mici! Na gregorjevo spuščamo ladjice in ptiči se ženijo. Imaš rada ptičke? Jaz jih imam zelo rada. Na žalost ne bom mogla spuščati ladjic z mami in atijem, ker sta šla na službeno pot in ju ne bo 3 dni.
Ana
Neumna službena pot. Upam, da sta ti kaj prinesla s poti, hihi.

Sinica pokliče kosa, da se zaljubita in se gresta parit. Potem naredita gnezdo. Gresta čepet na žleb. Gresta se poročit na poročne ladjice in jesta grozdjevo torto. Mici, se ti na gregorjevo tudi pelješ z ladjico?
Miha
S tisto majceno ladjo si ne upam peljati. Samo s tako veliko na morju!

Vrabec pride in siničko vpraša, če bi z njim preletela cel svet! Sinička se zaljubi vanj in on vanjo. Ko se vrneta s potovanja, ju druge ptice pričakajo s poroko. Potem imajo žur in pokonci so kar do 5:00 zjutraj. Ali kaj čakaš na gregorjevo? Jaz se že zelo veselim, ker bomo spuščali ladjice.
Jona
Tudi jaz sem se zelo veselila gregorjevega. Spuščali smo ladjice in prepevali pesmice.

Mici, poišči nam kaj na youtube o tem, kako izgledajo ptički. Prosim, pošlji. Še nekaj ti bom napisal: pridi v šolo v 3.č v Mengšu. No, adijo.
Nejc F.
Sem poiskala. Klik!

Ptički se ženijo tako, da se objamejo in da začnejo plesati in skupaj leteti. Ko so zaljubljeni, se jim začnejo delat v očeh srčki. Meni se zdi, da imajo ptički najraje pomlad, ko se ženijo. Takrat se spuščajo ladjice in ptički se gredo na njih peljat. Lep pozdrav.
Tea

Punco ptičko zebe in išče fanta ptička, ki bi ji dal jakno. Ptica išče, dokler ji en fant ne da jakne. Zato se zaljubita. Skupaj čivkata še naprej.
Tia

Ptički ves dan letajo in se vabijo na zabave. Mogoče pa žvižgajo in ko zažvižgajo, se sparijo. Pošlji nam filmček, pa bomo izvedeli, prosim. Obožujem jih. Mogoče samčki povabijo punčke na ladjico. Kaj veš, mogoče je nekaj od tega prav. Pozdravi še Šimna in Majdo.

Ivana   
Pozdravila sem Šimna in Majdo, pozdravljam še vas. Tu je še en zimski filmček, jaz pa hitim naprej delat na vrt.
Papa in objemček vsem!
Mici  


3 komentarji:

  1. Živjo, Mici!
    Hvala za vse komentarje in sličice in animacije in filmčke! Vse smo si ogledali in prebrali in uživali. Zelo smo bili veseli, ker zato nekaj časa nismo imeli "ta pravega" pouka.
    Tudi mi radi pomagamo staršem na vrtu. Včasih jim tudi nagajamo...
    Zelo lepo te pozdravljamo in mahamo tudi teti Majdi in Šimnu,
    3.č

    OdgovoriIzbriši
  2. Me veseli, da sem vam polepšala dan 😻🙃😃
    Mici

    OdgovoriIzbriši
  3. Tule pa je še križanka. Jo lahko natisnete in rešite, če želite 👁👁
    https://m.facebook.com/malaposastmici/photos/a.880488338698961.1073741828.869901166424345/1265749806839477/?type=3&source=54

    OdgovoriIzbriši